matki, żony i kochanki...
Administrator
Potrzebne będą:
dwa jogurty greckie (po 340g każdy)
5 jaj (osobno białka i żółtka)
pół szklanki cukru
budyń waniliowy
dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
opakowanie biszkoptów
papier do pieczenia
średniej wielkości forma (np. tortownica ok. 28 cm)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka, aromat, mąkę i budyń. Na koniec wmieszać dokładnie jogurty. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Formę wyścielić papierem, wyłożyć biszkoptami, wylać masę, piec 10 minut w 200 st., a następnie 45-55 minut w 160 st. Po upieczeniu "niby sernik" wystudzić poza blachą, schłodzić ok. 8 godz. w lodówce i... jeść!!!
P.S. Info dla oszczędzających węglowodany: biszkopty nie są konieczne! Cukier można z powodzeniem zastąpić innym, dietetycznym słodzidłem a jogurty zastosować w wersji "light"!
P.S.Nr 2: Całość można przybrać owocami lub/ i galaretką
Offline