INDYK A'LA CEVAPCICI (Dukan, faza I)
składniki: - 0,5kg mielonego mięsa z indyka (ja zmielilam piers) - 1 jajko - 2 łyżki otrębów żytnich (poniewaz cala porcja otrebow u mnie MUSI byc w chlebku Moni zastapilam to 2-ma lyzkami suszonej cebuli) - przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, oregano, czosnek (i wszystko inne co mi wpadlo w lape :) )
Mięso z dodatkami dokładnie wyrobilam i zostawilam na jakies 30 min do "przegryzienia"- w tym czasie rozgrzal sie piekarnik (gorna grzalka 200C) a cebula wciagnela wilgoc i dalo sie latwo formowac kule. Powstalo mi 10 dosc duzych kul na papier do pieczenia Pieklam okolo 15 min, obrocilam i kolejne 10 min, kolejny obrot i plasterek sera na wierzch. Danie jadalne- jakas alternatywa dla kury na proteinowe dni szczesliwosci, choc przyznam ze dosc suche. Jakis sos lub korniszony poprawiaja sytuacje :D
Przepis rodem z tej strony http://redandpale.blox.pl/2010/04/Indyk … pcici.html z malymi modyfikacjami.
|